Het ene seizoen is het regenachtiger als het andere seizoen, ook varieert het van jaar tot jaar hoeveel neerslag er valt. Het liefste hebben we natuurlijk dat de regen zich verspreid over het gehele jaar heen, maar we hebben dit helaas niet altijd voor het zeggen. Soms kan er een periode heel veel regen vallen, wat op den duur weer kan zorgen voor wateroverlast in je tuin. Hieronder vertellen we je de belangrijkste dingen die je moet weten over wateroverlast in de tuin, zoals hoe het ontstaat, wat de gevolgen zijn en hoe je het kan oplossen.

Hoe ontstaat wateroverlast?

Laten we eerst eens gaan kijken naar hoe wateroverlast in de tuin überhaupt ontstaat. Het begint natuurlijk allemaal bij veel regenval, dit zorgt er namelijk voor dat het regenwater zich kan blijven opstapelen. Als je geen goede afwatering hebt, omdat je bijvoorbeeld een verouderd afvoersysteem hebt, dan hoopt het regenwater zich op. Ook grond wat bestaat uit klei kan regenwater maar lastig opnemen.

Wat zijn de gevolgen van wateroverlast in de tuin?

Als je niet snel iets aan de wateroverlast in je tuin doet, dan kan dit gevolgen met zich meebrengen. Zo kan teveel water bij de planten er voor zorgen dat de wortels gaan rotten en dat de plantenwortels gaan stikken. Ook kunnen mos en schimmels de grasmat beschadigen als je die hebt. Verder kan water ook nog zorgen voor schade aan paden en rond de funderingen.

Hoe kan je de wateroverlast oplossen?

Als je maatregelen tegen overstromingen wilt nemen, dan begint dat bij het verbeteren van de afwatering. Hiervoor moet je een goed afvoersysteem hebben. Ook door compost en zand toe te voegen aan de bodem, kan je de bodemstructuur verbeteren. Daarnaast kunnen regentonnen of waterreservoirs ook helpen met het regenwater.