Ben jij in balans, of voelt het regelmatig alsof je evenwicht ver te zoeken is? Kun je er de vinger niet precies op leggen? Je bent niet de enige.

Innerlijke onrust is een gevoel dat vaak lastig in woorden te omschrijven is. Vooral omdat je er meestal ook niet van bewust bent waar dat gevoel eigenlijk vandaan komt. Om je op weg te helpen geven we een aantal voorbeelden en tips.

Een onrustig gevoel door je eigen gedachten

Piekeren is een gewoonte waar we moeilijk vanaf komen. Je hoopt dat je de oplossingen vindt voor je problemen door er over na te blijven denken.

Herkenbaar? Heel veel mensen hebben deze overtuiging, maar gezond is hij niet. In de praktijk raakt jouw lichaam er alleen maar gespannen en onrustig van: een puur mechanistische reactie van je lichaam.

Wat kun je doen? Mindfulness, inmiddels wel bij veel mensen bekend helpt je om meer bewust te zijn van je ervaringen van dit moment. Dit werkt heel sterk in combinatie met Bach therapie. Dat is namelijk een werkwijze die zich bij uitstek richt op het bewust worden van jouw emotionele en innerlijke schommelingen.

Boosheid uiten geeft innerlijke rust

Ervaar jij boosheid als een negatieve emotie? Misschien heb je altijd geleerd dat je niet boos mag zijn?

Dat is jammer, want binnenvetten is helemaal niet goed voor je. Wanneer je leert dat je problemen en emoties met anderen kunt delen, voorkom je dat je een vat vol emoties wordt.

Angsten zorgen voor een onrustig gevoel

Er zijn verschillende soorten angsten die allemaal voor een hoop onrust kunnen zorgen. Bijvoorbeeld als je ergens tegenop ziet, zoals wanneer je een toespraak moet houden.

Dan kun je wel een beetje extra moed gebruiken, in de vorm van bach Mimulus. Dat is een onderdeel van de hierboven genoemde Bach therapie: een natuurlijke remedie die zich richt op het overwinnen van angsten die jou in de weg staan in je dagelijks leven.

Heb jij altijd haast?

De eerste stap is om stil te staan bij wat werkelijk belangrijk is. Moet je niet teveel van jezelf? Zou je wel rustmomenten voor jezelf in willen plannen? Dat kan al beginnen, met elke dag een klein ommetje te maken, daar zijn tegenwoordig ook leuke apps voor, die dit een fluitje van een cent maken. Of volg eens een (online) proefles yoga, om te ontdekken of dit jou helpt om eens écht tot rust te komen.

Tot slot een affirmatie

Herhaal onderstaand tekstje tegen jezelf wanneer je ‘s ochtends opstaat, en voordat je gaat slapen. Ook kun je het herhalen wanneer je een moeilijk moment hebt en je innerlijk onrustig voelt.

Ik ben eerlijk over mijn gevoelens en hoef mijn angsten niet te verbergen. Door er met mijn humor naar te kijken kan ik mijn problemen in het juiste perspectief zien en creatief oplossen. Dat is mijn innerlijke kracht.